Sfeervolle verlichting in huis

Secto Victo | Studio Refined

Hoe kies je de juiste verlichting in huis om een gezellige sfeer te creëren of om een goed boek te kunnen lezen?

Dit is tijdens de ontwerpprocessen bij Nevermind The Style misschien wel één van de meest gestelde vragen. Daarom neem ik jullie mee in de wondere wereld van verlichting.

Goede verlichting in huis wordt vaak nog onderschat. Wel zijn mensen bereid om de waarde van een goede keuken in te zien maar verlichting is vaak een ondergeschoven kindje. Zo onterecht, vind ik. Juist verlichting is de sfeermaker in huis. Zonder de juiste invulling van verlichting kan je de prachtige elementen van je huis niet zien.

“Verlichting brengt een huis tot leven”

Een verlichtingsplan is dan ook een stap die ik nooit oversla bij een compleet interieurontwerp. Dit werk ik uit in een advies. Elke keuze wordt namelijk niet voor niks gemaakt. Op basis van functie, sfeer, indeling en de hoogte van de ruimte is het belangrijk om te kiezen voor de juiste vorm van verlichting. De verlichting die je nodig hebt om te koken of lezen is een andere soort verlichting dan die de ruimte sfeervol laat voelen op het moment dat je graag een avondje wil relaxen. Daarna kies ik pas de stijl van het armatuur.

Welke vormen van verlichting zijn er:
Basisverlichting: Deze vorm van verlichting zorgt ervoor dat het interieur egaal verlicht wordt. Een rustige uitstraling en verspreiding van licht. Eigenlijk is dit het nabootsen van daglicht in huis. Het kan heel mooi zijn om hier dimbaar diffuus licht voor te gebruiken. Belangrijk hierbij is om ook rekening te houden met het licht dat omhoog verspreid wordt. Zo creëer je ruimte in een woning.
Functionele verlichting: Deze verlichting zorgt ervoor dat je tijdens het koken of lezen genoeg licht hebt om de functie te kunnen doen. Dit is een directe verlichting op de functie. Het is heel prettig als deze vorm van verlichting ook dimbaar is. Zo kan je de sfeer goed doseren.

Accentverlichting: Een prachtig kunstwerk aan de muur of een eyecatcher in de maatwerk kast wil je natuurlijk niet ongezien laten.
Verlichting zorgt daarvoor. Kies bijvoorbeeld een mooie spot die draai- en kantelbaar is en richt deze op het juiste plekje in de woonkamer da gezien mag worden. Een spel van licht en schaduw maakt dat het interieur speels is tot leven komt. Zeker niet saai en vlak als je in de ruimte kijkt.
Sfeerverlichting: De naam zegt het al. De aanvulling van licht om sfeer te creëren. Di zijn vaak mooie armaturen waar niet al te veel licht uitkomt. Ook bij deze verlichting ben ik voorstander van dimbare lampen. Alles gaat om de juiste dosering van licht op het moment van de dag dat jij een bepaalde sfeer wil in huis wil hebben.

“Met verlichting geef ik jouw huis persoonlijkheid”

Functionele verlichting | Studio Refined

Bel Air – Stout Verlichting | Studio Refined

Giopato&Coombes Bolle – Sfeer en Functionele verlichting in 1 | Studio Refined

Probeer eens speels om te gaan met verlichting door bijvoorbeeld een armatuur in een hoekje uit het plafond te laten hangen naast de zitbank i.p.v. de standaard vloerlamp. Het onvoorspelbare maakt een interieur leuk om naar te kijken.

Enjoy de wereld van verlichting!

Liefs Maaike