Styling tips voor het ‘perfecte’ Wabi-Sabi interieur
In deze periode van bezinning en onthaasten leren we opnieuw kijken naar de invulling van ons dagelijkse leven.
Zou het dan goed zijn dat we ook eens met oog voor detail kijken naar ons interieur?
We hebben onszelf aangeleerd dat alles sneller, beter, mooier en perfecter kan zijn. Nu wordt ons geleerd om een stapje terug te doen in de snelheid van het leven en de natuur zich te laten herstellen. Bijkomend voordeel is dat we zelf ook kunnen herstellen. Wabi-Sabi is dé interieurstijl die perfect past bij deze tijd.
Een Wabi Sabi interieur leert ons om de schoonheid van imperfectie te omarmen, om bewustere interieurkeuzes te maken en bewust te consumeren. Alles draait bij deze interieurstijl om natuurlijke en pure interieurs.
Hoe creëer je hét perfecte Wabi-Sabi interieur?
De muren mogen op een natuurlijke en robuuste manier afgewerkt zijn (strak stucwerk is echt een no-go binnen deze interieurstijl). Is het stucwerk een beetje beschadigd of afgebladderd? Dan mag je een gat in de lucht springen als je deze woonstijl goed wil neerzetten. Pak een kwast of roller en verf over de bestaande verflaag heen. Omarm de schoonheid van imperfectie en de natuurlijke verouderingsprocessen van materiaal.
De kleuren waar graag mee wordt gewerkt zijn natuurtinten, bijvoorbeeld leem- en kleitinten. Daarnaast wordt veelvuldig gebruik gemaakt van vergrijsde tinten. Verkleuring door veroudering is juist mooi.
Doorleefde materialen passen hier geweldig. IJzer dat gaat roesten, beton dat niet glad meer is, een plant die krom is gegroeid, hout waar een scheur in zit. Alles heeft zijn charme en een verhaal.
Hergebruik van producten is belangrijk bij Wabi-Sabi. Denk creatief! Het is toch fantastisch als je van een oude plantenpot een armatuur kan creëren. Mocht je extra inspiratie zoeken, De groene afslag in Bussum is een heerlijke stop om duurzame inspiratie op te doen. Ook heerlijk lunchen!
Van deze charmante trap hebben wij (lees: uren krabben en vele blaren verder) een dikke laklaag afgekrabd tijdens de verbouwing. Het plan was om hem daarna wit te schilderen maar toen hij eenmaal kaal gekrabd was zagen we schoonheid van imperfectie verschijnen. Change of plans. We hebben ervoor gekozen om alleen een beschermlaag erop aan te brengen en de trap zo te laten. Dé eyecatcher van onze hal en entree.
Kijk met een nieuwe frisse blik naar je interieur.
Genoeg inspiratie om aan de slag te gaan?
‘Je bent niks vergeten, je kunt niks kwijtraken. Alles wat je nodig hebt draag je bij je.’
Groetjes Maaike